Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Oz (1997-2003)

Σεζόν: 6
Επεισόδια: 56

Περίληψη: Η σειρά διαδραματίζεται στις φυλακές OZ. Πιο συγκεκριμένα η σειρά εστιάζει στην πτέρυγα "Emerald City", της οποίας υπεύθυνος είναι ο Tim McManus όπου πιστεύει ότι οι φυλακές πρέπει να δίνουν έμφαση στην αναμόρφωση των κρατούμενων πέρα από την τιμωρία για το έγκλημα τους. 

Σχόλια: Ό,τι και να πω θα είναι λίγο για αυτή τη σειρά! Καταρχάς η αιτία που την άρχισα ήταν επειδή μου αρέσουν ταινίες και σειρές με φυλακές και από το πρώτο επεισόδιο πωρώθηκα. Δεν είναι σειρά που κολλάει σε χαρακτήρες και γεγονότα, μπορεί ανα πάσα στιγμή να ανατρέψει μια κατάσταση και να σκοτώσει οποιονδήποτε χαρακτήρα οποιαδήποτε στιγμή. Από την αρχή θέλει να σου δώσει την εντύπωση ότι κανείς δεν είναι ασφαλής στις φυλακές Oswald και το καταφέρνει. Παρουσιάζει τα γεγονότα πολύ σκληρά και ωμά. Νομίζω ότι είναι ό,τι πιο σκληρό έχει δείξει η τηλεόραση... 15 με 16 σκαλιά πιο σκληρό από The Wire, Shield, Sopranos. Παρ' όλα αυτά είναι και πολύ ανθρώπινη σειρά, σε κάνει να συμπάσχεις με τους χαρακτήρες, τα προβλήματα τους και τα διλήμματα που αναγκάζονται να παίρνουν προκειμένου να επιβιώσουν. Οι χαρακτήρες είναι το δυνατό σημείο της σειράς, όπου τους αναπτύσσει φανταστικά. 

Σαν σειρά θίγει αρκετά ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο τις φυλακές αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, όπως η βία, ο ρατσισμός, τα ναρκωτικά, η θρησκεία, η εκπαίδευση, η ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, τα δικαιώματα των ανθρώπων, η θανατική ποινή και ο θάνατος γενικότερα αλλά και το ίδιο το σύστημα και τη κοινωνία στην οποία ζούμε και επηρεάζουν τον άνθρωπο. Εμείς στη σειρά βλέπουμε την οπτική γωνία των κρατούμενων αλλά και των υπεύθυνων και εργαζόμενων στη φυλακή πάνω στα συγκεκριμένα, και άλλα, θέματα. 

Παρ' ότι είναι λίγο παλιά η σειρά τη θεωρώ διαχρονική και βλέπεται άνετα ακόμα και σήμερα. Μάλιστα είναι από τις πιο τολμηρές και πρωτότυπες σειρές σε απόδοση που έχω δει. Το φινάλε δε θα καθίσω να το σχολιάσω ξεχωριστά καθώς ό,τι και να μου έδειχνε δε θα άλλαζε με τίποτα τη γνώμη που είχα σχηματίσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 55 επεισοδίων, κατά τα οποία είχαμε δει ΤΑ ΠΑΝΤΑ που θα μπορούσαν να μας δείξουν σε μία ρεαλιστική - χωρίς υπερβολές - σειρά! Από τα πρώτα επεισόδια αναζητιόσουν τι ακόμα θα μπορούσες να δεις και η σειρά συνέχιζε να σε εκπλήττει με το που μπορεί να φτάσει. Ασχολήθηκε με τα πάντα, ακόμα και με τη μουσική. (τη συγκεκριμένη σκηνή θα την ήθελα στο φινάλε!). 

Τέλος, καθ' όλη τη διάρκεια της σειράς βλέπουμε πάρα πολλά γνωστά πρόσωπα στο καστ από Lost (Harold Perrineau, Adewale Akinnuoye-Agbaje), Fringe (Kirk Acevedo, Lance Reddick), Dexter (Lauren Vélez, David Zayas) και πολλούς άλλους αξιόλογους εξίσου γνωστούς.

Αντί για τρέιλερ με σκηνές από τη σειρά, ας δούμε ένα έξυπνο promo για τα DVD της σειράς...


Συνολική βαθμολογία: 9,5/10 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου